VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Çalışma Saatlerim
  • Pazartesi: 08:00 - 18:00
    Salı: 08:00 - 18:00
    Çarşamba: 08:00 - 18:00
    Perşembe: 08:00 - 18:00
    Cuma: 08:00 - 18:00
    Cumartesi: Kapalı
    Pazar: Kapalı
İletişim Bilgilerim

İleri Evre Karın İçi Kanserler

İleri Evre Karın İçi Kanserler

Karın içi kemoterapi, günümüzde kanser hastalarında kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Karın zarı kanseri olarak da bilinmekte olup farklı sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Özellikle,

  1. Yumurtalık,
  2. Rahim veya rahim ağzı,
  3. Kalın barsak,
  4. Mide,
  5. Pankreas,
  6. Safra kesesi,
  7. Safra yolları gibi sistem kanserleri sebep olabilmektedir.

Bunun yanı sıra farklı nedenler de yer almaktadır. Periton hücrelerinde meydana gelen mutasyon sonucu kontrol dışı büyüme ile kanser başlamaktadır. Karın içi kanserlerde risk faktörleri şöyledir;

  1. İleri yaş
  2. Genetik faktörler
  3. Meme kanseri geçmişi
  4. Obezite ve durağan yaşam
  5. Rahim içindeki endometrium tabakasının rahim dışındaki bölgelerde büyümesi

Gününüzde buna yönelik olarak sunulan kanser tedavisi yöntemleri oldukça fazladır. Ancak özellikle son zamanlarda büyük bir kullanım bulan sitoreduksiyon hipec, hastalara daha iyi tedavi yöntemleri teklif etmektedir.

Doç. Dr. Mustafa Atabey, sektöründe en son teknoloji ve imkanları kullanarak size başarılı çözümler sunmaktadır. Her hastanın profili ve tıbbi öyküsü özel şekilde incelenmekte, buna göre gerekli işlemler yapılmaktadır. 

Hipec Nedir?

Hipec tedavisi günümüzde özellikle uygun olan ileri evre kanserlerde ve tekrarlayan hallerde kullanılmaktadır. Temel olarak hastalara göre özel olarak belirlenen bir miktar kanser ilacı özel bir tıbbi cihaz ile ısıtılmaktadır. Ardından da belirli bir süre ameliyat uygulanmaktadır.

Tüm gözle görünür tümörler alındıktan sonra ila karın içine özel makineler kullanılarak verilir. Böylece yaklaşık olarak 1 saat boyunca kalması sağlanır. Sıcak kemoterapi işlemleri de böylece sonlanır. Uygulama günümüzde pek çok kişiye yapılabilir. Aralarında,

  1. Psödomiksoma peritonei
  2. Peritoneal mezotelyoma
  3. Kalın bağırsak ve rektum karnisomda karın zarının tutulması
  4. Mide kanserinde karın zarının tutulması
  5. Apandisit kanserinin karın zarına yayılması
  6. Yumurtalık ve rahim kanserinde karın zarı tutulumu

Bunun yanı sıra Apendiks kanserinde sıcak kemoterapi gibi uygulamalar da yine yapılabilmektedir. Her hastada ve kanser türünde değişkenlikler gözlemlense de yüksek başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Hipec Hangi Kanserde Nasıl Etki Eder?

Hİpec ileri evre kanser durumlarında kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Yaklaşık 1 saatlik bir süre zarıfnda kolon, mide, apansidit ve yumurtalık gibi karın zarı yüzeyine yayılan kanserlerde, gözle görülebilen ömörler alınır.

Bundan sonra da kolon kanserinde sıcak kemoterapi uygulaması ilaçların uygulanması, 1 saatlik bir süre boyunca kalması ile devam eder. Böylece karın zarına yayılan tüm kanserler fayda görmektedir. Uzun yaşam ve hastalıksız bir yaşam da böylece mümkün olur.

Bu konuda bugüne dek yapılan çalışmalar, karın zarına yayılan kalın bağırsak tümörlerinde yaşam süresinin minimum 2-3 kat yükseldiğini göstermektedir. Apendiks ameliyatında dişe 5-7 seneden 11 yıla kadar verimli sonuçlar alınabilmektedir.

Bu bakımdan over kanserinde sıcak kemoterapi uygulaması, ileri seviyeye gelen ve tüm umutlarını kaybeden hastalara çözüm sunmaktadır. Yaşamı uzatma süresi hastalık yaygınlığına ve türüne göre değişkenlik göstermektedir.

Ancak uygulama süresi genellikle uzun bir ameliyat süresini içerir. Bu bazı hastalarda 10 ile 12 saate kadar çıkabilmektedir. Bunun dışında gerekli görülürse, özellikle tekrarladığı hallerde iki üç kere sıcak kemoterapi uygulaması gerçekleştirilebilir. 

Hipec ile Sıcak Kemoterapinin Farkları Neler?

Hipec tedavisi ile standart bir kemoterapi uygulaması arasında fark vardır. Normal bir uygulama, karın zarını geçerek karın boşluğuna etki edecek seviyelere gelmez. Bu nedenle başarılı sonuç alınabilse de çok kısıtlı bir yapısı yer almaktadır. Özellikle kullanılması gereken ilaç seviyesi de artar.

Böylece sağlık açısından bir takım problemler de meydana gelebilir. Ancak peritoneal mezotelyoma tedavisinde sıcak kemoterapi farklıdır. Doğrudan karın içine uygulandığı için yan etkilerin görülmesi daha düşük bir yapıya sahiptir. Doğrudan etki ettiği için kullanılan ilaçların oranı da daha düşüktür.

Ayrıca her ne kadar hipec 2-3 kere yapılabilecek olsa da genellikle tek seferde tamamlanır. Operasyon ardından damardan kemoterapi ise sık sık sürdürülür. Bazı hastalarda karının içerisine uygulanan kateterden karın içi kemoterapi devam ettirilir.

Bu gibi açılardan hipec tamamen farklıdır. Söz konusu değişiklikler aynı zamanda kanser tedavisi için hipec’i verimli bir yapıya getirmektedir. Doç. Dr. Mustafa Atabey, hipec yöntemini doğru hastalara başarılı bir şekilde uygulamaktadır.