VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Çalışma Saatlerim
  • Pazartesi: 08:00 - 18:00
    Salı: 08:00 - 18:00
    Çarşamba: 08:00 - 18:00
    Perşembe: 08:00 - 18:00
    Cuma: 08:00 - 18:00
    Cumartesi: Kapalı
    Pazar: Kapalı
İletişim Bilgilerim

Laparoskopik Kolon ve Rektum Kanseri Tedavisi

Laparoskopik Kolon ve Rektum Kanseri Tedavisi

Kolon ve rektum kanseri, çok sık görülmesi ve dünyada çok sayıda insanın hayatını kaybetmesi yönünden oldukça önemli bir kanser türüdür. Her yıl yaklaşık 1 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Kolon ve rektum sindirim sisteminin bir parçasıdır. Halk arasında kalın bağırsak olarak bilinen kolon, ince bağırsaktan sonra gelen yaklaşık 1.5metre uzunluğunda bir organdır. Rektum ise 15 cm uzunluğunda kolonun son kısmıdır.

Rektum kanseri, burada bulunan poliplerden kaynaklanır. Buradaki hücreler hızlı ve kontrolsüz bir şekilde çoğalarak kolon etrafına yayılır. Genelde sessiz bir şekilde yayılım gösterdiğinden fark edilmesi geç olabilir. Erken tanı konmazsa karaciğer, akciğer, beyin, karın zarı ve diğer organlara yayılabilir.

Rektum Kanseri Belirtileri

Kolon kanserinde erken tanı konan hastaların tamamen tedavi edilmeleri mümkündür. Onun için ailede kolon kanseri olan kişilerin belirli aralıklarla kontrole gitmesi doğru bir davranış olur. kolon kanserinde belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Sürekli ishal veya kabızlık
  • Dışkıda veya daha sonrasında kan görülmesi
  • Dışkıda yumurta akı gibi bir görüntü
  • Kokunun değişmesi
  • Şişkinlik
  • Karın bölgesinde şiddetli ağrı
  • Nedensiz kilo kayıpları

Rektum kanseri belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi hayati önem taşır.

Rektum Kanseri Risk Faktörleri

Rektum kanseri ortalama 60 yaş ve üzerinde görülmektedir. Aşırı alkol ve sigara tüketen kişiler, yağlı ve bol karbonhidrat ile beslenmek, kırmızı eti fazla tüketmek, sporsuz bir yaşam gibi bazı etkenler kolon kanseri oluşumunda rol oynayabilir. Ayrıca ailede kolon kanseri öyküsü olması, bağırsaklarda polip bulunması, kişide ülseratif kolit ya da crohn hastalığı gibi bazı hastalıkların bulunması, kadınlarda meme veya rahim kanseri öyküsü gibi etkenlerde kolon kanseri risk faktörünü artırmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, sebze ve meyveyi bol tüketmek, aşırı karbonhidrat ve paketli gıda tüketiminden olabildiğince uzak durmak kolon kanseri riskini azaltmada yardımcı olur.

Rektum Kanseri Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Rektum kanseri için tanı koyarken; kolonoskopi, dışkıda gizli kan bakılması, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerden yararlanılır. Kolonoskopi hastaların çekinerek yaklaştığı bir yöntem olsa da tanı için önemlidir. Hasta bir gün öncesinden bağırsaklarının boşaltılmasına yönelik ilaç ve sıvı beslenme diyetine alınır. Bağırsakları boşlamış olan hastanın bağırsaklarına, ucunda kamera olan bir alet ile bağırsaklar hafif şişirilerek girilir ve kanserli bir yapının olup olmadığı tespit edilir. Bu işlem hafif anestezi ve ağrı azaltıcı ilaçlar ile yapıldığından hastalar acı duymazlar. Aynı işle esnasında kanama varsa durdurulabilir, polipler temizlenebilir veya biyopsi örneği alınabilir.

Herhangi bir yakınması veya ailede kanser öyküsü bulunmayan kişilerde ilk kolonoskopi taraması 50 yaşında yapılmalıdır. Ailede kanser öyküsü olan kişiler için bu yaş 40 olabilir. Hastaların genetik yapısı, yakınmaları, polip olup olmaması gibi pek çok durum göz önüne alınarak, hastalara belirli aralıklarla kolonoskopi yapılması gerekebilir. Bu aralıklarda genellikle 1 yıl ile 10 yıl aralığında bir zaman dilimidir. Kolon ve rektum kanserlerini tedavi için; radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi işlem yöntemleri en sık kullanılan yöntemlerdir. Hastanın durumuna ve hastalığın evresine göre bu yöntemlerden biri ya da birkaçı tercih edilir.

Rektum Kanseri Evreleri

  1. Evre: Bu evre en erken tanı konulan evredir. Kanser bağırsağın orta kısımlarında bulunur. Henüz lenf düğümleri veya diğer organlarda yayılma görülmez.

2.Evre: Bu evrede kanser bağırsağın tamamını sarmıştır. Komşu organlara da yayılmış olabilir. Ama henüz uzak organlara yayılma olmamıştır.

3.Evre: Bu evrede lenf düğümlerinde de kanser görülür.

4.Evre: Bu evrede kanserin son ve tehlikeli evresidir. Bu evrede kanser uzak organlar, karaciğer, akciğer, beyin ve karın zarı gibi organlara yayılım göstermiştir.

Tüm evrelerde tedavi olarak cerrahi işlem uygulanır. Rektum kanseri ameliyatlarında sadece kanserli hücrelerin olduğu kısım çıkarılabileceği gibi organın tamamı da çıkarılabilir. Laparoskopik cerrahi kolon kanserlerinde kullanılan bir yöntemdir. Laparoskopik cerrahi, kanserli bölgenin olduğu kısımdan küçük kesiler ile yapıldığından hastaların çabuk iyileşmesi için olanak sağlar. Rektum kanserinde cerrahi işlem sadece bağırsakta değil, yayılım göstermiş diğer organlarda da uygulanır. Rektum kanseri metastazları oluşmuş uygun sayıda ve boyuttaki organlarda cerrahi işlem ile çıkartılır. Hastalığın 3. ve 4. evrelerinde olan hastalara radyoterapi ve kemoterapi desteği sağlanır. Ameliyat sonrasında da rektum kanserinin nüksetmesini engellemek için kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilir. Son yıllarda kullanılan bazı ilaçlar ile de hastaların yaşam süreleri uzatılmaya başlanmıştır.

Rektum Kanseri Ameliyatı Sonrası Beslenme

Rektum kanseri ameliyatından sonraki ilk günlerde hastaların yumuşak ve sıvı beslenmesi önerilir. Sindirimi kolay besinler ile az az ve sık sık beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Katkı maddesi içeren et ve et ürünleri, gazlı içecekler, acılı ve baharatlı yiyecekler gibi bazı besinlerin tüketilmemesi gerekir. Doktorun verdiği beslenme listesine uyulmalıdır. Bunların yanında;

  • Kabuklu kuruyemiş tüketilmesi hastalığın nüksetmesini engeller.
  • Bunun için günlük 10 gr kabuklu kuruyemiş tüketilebilir.
  • Süt, yoğurt ve peynir yenmeli.
  • Aşırı alkol kullanımından kaçınılmalı.
  • D vitamini için ampul ya da güneş ışığından faydalanılmalıdır.
  • Balık tüketimi artırılmalıdır.
  • Sebze ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmelidir.

Rektum kanseri ameliyatından sonra hastaların, kanserin tekrar nüksetmemesi için sağlıklı gıda tüketimine ve dengeli beslenmeye dikkat etmeleri önerilir. Ayrıca spor ve egzersiz yapmayı hayatın bir parçası haline getirerek yaşam standartlarını yükseltebilirler.

Rektum Kolon Kanseri İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Rektum kanseri ameliyatı kaç saat sürer?

Rektum kanseri ameliyatı hastanın durumuna göre 2 ile 4 saat sürer. Çok ciddi durumlarda daha uzun da sürebilir.

Rektum kanseri sonrasında beslenme nasıl olmalıdır?

Ameliyat sonrası hastalar sindirimi kolay ve yumuşak gıdalar tüketmelidirler. Kaliteli yağ tüketimi ve dengeli bir beslenme tarzı benimsenmelidir. Paketli ve hazır gıdalardan uzak durulması gerekir.

Rektum kanseri ölüm oranı nedir?

Dünya genelinde yapılan bilimsel araştırmalara göre, rektum kanserinde bir yıllık sağ kalım oranı %83, beş yıllık sağ kalım oranı ise %65 tir.


Rektum kanseri 4.evre ne kadar yaşar?

Son yapılan tedaviler ile 4. evre kanser hastalarının yaşam süresi bir yıl ile üç yıl arasındadır.


Rektum kanseri nüks belirtileri nelerdir?

Rektum kanseri nüksedebilen bir hastalıktır. Kanlı dışkılama gibi bazı belirtiler gözlemlenebilir.


Rektum kanseri 3.evre yaşam süresi ne kadar?

Yapılan araştırmalara göre, düşük riskli hastalarda hastalıksız sağ kalım oranları 3 yıl ile 5 yıl arasındadır.

Rektum kanseri ameliyatı olan hastalar kaç günde iyileşir?

Rektum kanseri ameliyatı olan hastalar 7 ile 14 günde iyileşirler.


Rektum ve kolon kanseri aynı şey mi?

Rektum kanseri kalın bağırsağın son 15-20 cm lik kısmında ortaya çıkarken, kolon kanseri kalın bağırsağın ilk 1,5 metrelik kısmında ortaya çıkar.


Rektum ve kolon kanserinde ağrı nerelerde görülür?

Rektum ve kolon kanserlerinde ağrı karın bölgesinde ve şiddetli bir şekilde görülür.

Rektum kanseri kaç yaş hastalarda görülür?

Rektum kanseri genellikle 40 yaş ve üzerindeki hastalarda görülmekle beraber nadiren daha küçük hastalarda da görülebilir.