VM Medical Park Maltepe Hastanesi

Mide kanseri nedir? Endoskopi yaptırmak şart mı?

Mide kanseri farklı bazı nedenlere bağlı olarak mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tüm kanser türleri arasında görülme sıklığı açısından 4 sırada yer alan mide kanseri aynı zamanda mideden çıkarak lenf bezleri, karaciğer akciğer gibi organlara da yayılabilen bir özellik taşımaktadır. Erkeklerin kadınlara oranla daha sık yakalandığı mide kanserinin erken teşhis ediliyor olabilmesi bu hastalıktan tamamen kurtulabilmenin en önemli koşullarından birisidir.  Erken teşhis sonucunda yapılan doğru bir tedavi uygulaması ile mide kanseri kontrol altına alınabilmektedir ve bu uygulamaların devamında doğru beslenme şekli sayesinde mide kanserinden kurtulmak mümkün olabilmektedir. 

Mide kanserinin tanısı aşamasında birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu kanser türü için bir tarama testi bulunmamaktadır. Ancak aile hikayesinde olan ve mide kanseri riski Taşıyan kişiler ve bununla birlikte belirtileri gösteren yetişkinler bazı testlere tabi tutularak mide kanseri araştırması yapılmaktadır. Bu yöntemler arasında en çok kullanılan teşhis yöntemi endoskopi olarak bilinmektedir. Endoskopi ince ve esnek bir tüp yardımı ile midenin araştırılması işlemidir. Dolayısıyla mide kanseri şüphesi taşıyorsanız uzman hekimin izinde yönlendirmesi ile endoskopi yaptırmak en doğru tercih olacaktır.

Mide kanseri belirtileri nelerdir

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi mide kanserinde de hastalığın erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle mide kanserinde sık görülen belirtileri gözlemliyor iseniz en kısa sürede bir endoskopi yaptırarak hastalığın varlığını erkenden teşhis ettirebilirsiniz. Mide kanseri çoğunlukla erken dönemlerde çok bir belirti göstermeyen ve ilerledikçe belirtileri içeriği ve dozajı artan bir hastalıktır. Erken dönemlerde ortaya çıkan en önemli belirti Hazımsızlık ve şişkinliktir.  Yine erken dönemlerde mide kanseri belirtisi olarak etli gıdalara karşı bir isteksizlik oluşabilmektedir. Hastalık biraz daha ilerlediğinde karın ağrısı, kusma, bulantı, hızlı kilo kaybı ve yemek yedikten sonra şişkinlik hissi gibi bazı belirtiler kendini göstermektedir. Özellikle 40 yaş üzeri hastaların Hazımsızlık ve kilo kaybı belirtilerini dikkate almaları önerilmektedir.

Mide kanseri için erken evreden ileri evreye doğru hastaların en sık karşılaşmış olduğu belirtilen şöyle sıralanmaktadır;

  • Hazımsızlık,
  • Göğüste yanma hissi,
  • Yemekten sonra hissedilen şişkinlik,
  • İştah kaybı,
  • Hafif mide bulantısı.

Bu şikayetlerin bir kez hissediliyor olması kansere işaret etmeyecektir. Ancak belirli bir süre sürekli olarak bu rahatsızlıkların kesintisiz devam etmesi sonucunda bir hekim kontrolü sizler için çok önemli olacaktır.

Midede oluşan tümör büyümeye başladıkça görülen belirtiler ve şikayetler ciddi geçecektir. Ve dolayısıyla mide kanserinin ilerlemiş dönemlerinde ortaya çıkan belirtiler çok daha ciddi bir şekilde kendini gösterecektir. İleri evrelerde gözlemlenen mide kanseri belirtilerinden bazıları şöyledir;

  • Belirgin bir sebep olmadan kilo kaybetmek,
  • Sürekli mide ağrısı,
  • Dışkıda kan görmek,
  • Kusmak,
  • Yutkunmada güçlük çekmek,
  • Midede şişlik,
  • Sürekli bir kabızlık veya ishal,
  • Sürekli bir halsizlik ve yorgunluk,
  • Göğüste ağrı hissi,
  • Sarımtırak göz akı ve sarımtırak bir cilt rengidir.

Mide kanserinin nedenleri nelerdir

Mide kanserinin oluşumunda öncelikli olarak genetik özellikler ön plana çıkmaktadır. Aile hikayesinde mide kanseri bulunan kişiler öncelikli risk grubunda yer almaktadır. Bununla birlikte çevresel etkenler, beslenme bozuklukları ve kanser gelişimini kolaylaştıran diğer Bazı hastalıklar mide kanserinin nedenleri arasında bulunmaktadır. 

Mide kanseri sindirim sistemi organlarından herhangi birinde gelişen ve daha sonra Mideye sıçrayan bir kanser olabilmektedir. Ya da direkt midede başlayan ve tedavi edilmediğinde diğer organlara sıçrayabilen özellikler taşımaktadır. Bu oluşumların ortaya çıkmasında karşılaşılan risk faktörleri Ben edenler şöyle sıralanmaktadır;

  • Beslenme şekli ve yanlış beslenme alışkanlıkları,
  • Enfeksiyonlar,
  • Sigara ve alkol kullanımı,
  • Genetik faktörlerdir.

Mide kanseri teşhis ve tanı süreci

Mide kanseri tedavilerinde erken teşhis ihtimali tedavi başarısını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle midede yaşanan tüm rahatsızlıklar bir belirti olarak değerlendirilmeli ve en hızlı şekilde Uzman doktorların kontrolünde bir endoskopi uygulaması yapılmalıdır. Midenizde sürekli olarak hissetmiş olduğunuz bazı rahatsızlıklar ve belirtiler söz konusu ise endoskopi uygulaması ile mide taramanız en güvenli şekilde yapılacaktır. Endoskopi uygulamasında uzman doktorunuz ışıklı bir kamera ile yemek borunuzu, midenizi ve ince bağırsağın ilk kısımlarını gözlemleyecektir.  Bu bölgelerde normalin dışında bazı kısımlar tespit edilir ise bunların neler olduğunu kesin tanısı için biyopsi alınacaktır. Böylelikle teşhis ve tanı süreci tamamlanacaktır.

Kısacası mide kanseri tanı ve teşhis aşamasında en önemli adımlardan birisi endoskopi uygulamasıdır. Bu uygulama erken tanı sürecinde uzman doktorların tercih etmiş olduğu en etkin yöntemlerin başında gelmektedir.