VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Çalışma Saatlerim
  • Pazartesi: 08:00 - 18:00
    Salı: 08:00 - 18:00
    Çarşamba: 08:00 - 18:00
    Perşembe: 08:00 - 18:00
    Cuma: 08:00 - 18:00
    Cumartesi: Kapalı
    Pazar: Kapalı
İletişim Bilgilerim

Transit Bipartisyon

Transit Bipartisyon

Halk arasında “Şeker hastalığı ameliyatı” olarak da bilinen “transit bipartisyon” ameliyatı, obezitenin eşlik ettiği tip 2 diyabet hastalarına uygulanabilen bir cerrahi işlemdir. Bu cerrahi işlemde öncelikle hastaya sleeve gastrektomi(tüp mide) işlemi uygulanır. Oluşturulan tüp, geleneksel sleeve gastrektomi prosedüründekine göre bir miktar daha büyüktür. İkinci aşamada yaklaşık 250. cm de ince bağırsak iki parçaya ayrılır. İnce bağırsağın kalın bağırsağa yakın ucu oluşturulan tüp mideye dikilir, boşta kalan diğer uç ise ince bağırsağın son 150 cm’lik bölümünde birleştirilir. Bu prosedür sayesinde yenilen gıdalar ince barsağın orta kısmına çabucak ulaşacağı için bu kısımda bulunan reseptörler vücutta hızlıca tokluk hissi sağlanmasına neden olurlar. Ayrıca besinler ince bağırsağın tüm kısılarından geçmiş olacağından emilim sorunlarının yaşanma riski ortadan kalkmış olur. Bu cerrahi sonrasında tüketilen gıdaların ortalama üçte biri oniki parmak bardağından, geri kalanı ise midede açılan ikinci yoldan geçer.

 

Transit Bipartisyon Nedir?

İlk olarak 2006 yılında bir cerrah tarafından kullanılan bu yöntem ile hem şeker hastalığı hem de metabolik hastalıkların tedavisinde önemli bir ilerleme kaydedilmiştir. Obezitenin temelinde yatan nedenin insülin direnci olduğu, insülin direncinin de tip 2 şeker hastalığının temel nedeni olduğu bilinen bir gerçektir. Ve bu döngüyü kırmanın tek yolunun da metabolik cerrahi olduğu herkesçe kabul edilmektedir.

Tip 2 Şeker Hastalığında Transit  Partisyon Nasıl Uygulanır?

Tip 2 şeker hastalığında tedavi amaçlı yapılan transit bipartisyon ameliyatı, kapalı yöntem olarak adlandırılan, laparoskopik yöntem ile uygulanır. Ameliyat iki kısımdan oluşur. Öncelikle laparoskopik mide küçültme ameliyatı ile tüp mide işlemi uygulanır. Bunun uygulanma nedeni kişideki aşırı iştahı kontrol altına almaktır. İkinci kısımda ise, ince bağırsakların son 250 cm’lik bölümü midenin alt ucuna yan yana birleştirilir. Böylece tüp mide ameliyatı ile gastrik bypass ameliyatı tekniği birleştirilerek, hastanın iştahı kontrol altına alınırken ayı zamanda kendi pankreasından insülin hormonu salgılaması ve kan şekeri düzeyini kontrol altına alması sağlanır. Ameliyat çok karmaşık gibi görünse de bu teknik sayesinde hastalar şeker ilaçları ve insülin iğnelerinden kurtularak sağlıklı bir şekilde kilo verebilirler.

Bu tekniğin hasta üzerinde bazı avantajları vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Obezite hastalığı üzerinde %75-90 arasında başarı gözlenmiştir.
  • Hasta şeker ilaçları ve insülin iğnelerinden tamamen kurtulur.
  • Bağırsakların hiçbir kısmı devre dışı kalmadığından demir gibi minerallerin emilimi diğer obezite cerrahi işlemlerine göre daha fazla olur.
  • Hasta sadece kilo kaybetmekle kalmaz, tip 2 şeker hastalığından da kurtulur.

Bunun gibi avantajları olduğu için transit bipartisyon ameliyatı son yıllarda tip 2 şeker hastalığında tedavi olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

Transit Bipartisyon Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

  • Her cerrahi işlemde olabileceği gibi kanama ihtimali vardır.
  • Bağlantı oluşturulan bölgelerde kaçak söz konusu olabilir.
  • Emboli gelişme ihtimali her ameliyat sonrasında olduğu gibi bunda da mevcuttur.

Tüm bu ihtimaller %2 ile %10’luk bir risktir. Çok az görülebilen bu riskleri doktorunuz ameliyat öncesinde sizinle mutlaka konuşarak detaylı bilgiyi verecektir.

Mide küçültme ameliyatına uygun muyum?

Obezite hastalığının yanında insülin direnciniz varsa ve tip 2 şeker hastasıysanız transit bipartisyon için uygun bir aday olabilirsiniz.


Transit Bipartisyon ameliyatı sonrasında hastanede kaç gün kalacağım?

3 ile 5 gün içerinde hastaneden taburcu edilirsiniz.


Transit Bipartisyon ameliyatından sonra işe ne zaman dönebilirim?

Ameliyatı takip eden ikinci haftadan itibaren iyileşme durumunuza göre işinize dönebilirsiniz.


Transit Bipartisyon Ameliyatından sonra nasıl beslenmem gerekir?

Doktorunuz bu konuda sizi detaylı bir şekilde bilgilendirecektir. Ancak kısaca bilgi vermek gerekirse ilk günlerde sıvı bir şekilde beslenmeniz gerekecektir. Sonraki günleri bağırsaklarınızı rahatsız etmeyecek hafif gıdalar ile beslenmeye devam ededbilirsiniz.


Transit Bipartisyon Ameliyatı epidural anestezi ile mi yoksa genel anestezi ile mi yapılıyor?

Bazı hastanelerde kombine anestezi ile yapılabileceği gibi sadece genel anestezi atında da yapılabilir. En çok tercih edilen ise genel anestezidir.


Transit Bipartisyon Ameliyatı ile kaç kilo verebilirim?

Bu ameliyatın tek amacının kilo vermek olmadığını unutmamak gerekir. Esas amaç şeker hastalığını tedavi etmektir. Ancak beslenme düzeninize dikkat edip sağlıklı beslenirseniz ayrıca sporu da hayatınızın bir parçası haline getirirseniz ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.

Transit Bipartisyon Ameliyatı hangi yaşta yapılabilir?

Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olup şeker hastası olan kişiler, 18 yaşını doldurmuşsa bu ameliyat için uygundur. Üst yaş sınırı ise 65 olup ameliyatı kaldırabilecek durumda olan daha büyük kimselere de uygulanabilir. En doğru kararı sizi muayene eden doktorunuz verecektir.

Transit Bipartisyon Ameliyatı olmak için kaç kilo olmak gerekir?

Kişinin vücut kitle indeksinin 45 ve üzerinde olması gerekir.

 

Transit Bipartisyon Ameliyatının avantajları nelerdir?

Bu ameliyatın en büyük avantajı şeker hastalığını tedavi ediyor olmasıdır. Bunun yanı sıra ince bağırsakların tamamı kullanıldığı için demir ve vitamin emilimleri diğer metabolik cerrahi işlemlere göre daha fazla olduğundan, vitamin eksikliği durumu diğerlerine göre daha az yaşanır veya yaşanmaz.