VM Medical Park Maltepe Hastanesi

Obezite Diyeti Nasıl Yapılır

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan obezite, yani aşırı kilo, vücutta sağlığı olumsuz etkileyebilecek düzeyde fazla yağın birikmesidir, yani besinlerden alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olmasıyla oluşur ve bu fazla enerji vücutta depolanan yağ olarak kullanılır. Bunun sonucu olarak obezite diyeti nasıl yapılır sorusu gündeme gelmektedir. Dünya çapında en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi olduğu görülebilir. 2016 verilerine göre 18 yaş üstü 650 milyon kişi aşırı kiloludur. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, uyku apnesi, kalp damar hastalıkları gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve insanlarda psikolojik sorunlara yol açabilen birçok sağlık sorununun yanı sıra felç riskini de artırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Nefes darlığı, yürürken nefes darlığı, günlük kilo alımı, özellikle sabahları baş ağrısı, obezitenin en önemli belirtileri arasındadır.

Obezite Nedenleri Nelerdir

Obezite diyeti nasıl yapılır sorusundan önce obezite nedenleri arasında yüksek kalorili beslenmenin ilk sırada yer aldığını bilmek gerekir. Gün boyunca yenilen gıdaların toplam kalori alımı, günümüzde önceki nesillere göre artış göstermiştir. 2014 yılında bu sayı 1870 kaloriye yükseldi. 1971 yılında 2450 kalori olan erkeklerin günlük diyeti 2014 yılında 2600 kaloriye yükseldi. Obezite nedenleri arasında ikinci sırada hareketsiz yaşam tarzı, hareketsiz yaşam tarzı, masa başı çalışma ortamları, düzenli egzersiz yapmama, metro, otobüs gibi araçların tercih edilmesi, günlük enerji tüketmeyen ve fazla kalorilerin israf edildiği dikkatsiz beslenme tarzı yer almaktadır. Bunlar vücutta yağa dönüştürülerek kilo alımına yol açar. Çocuklukta televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon karşısında çok zaman geçirmenin bu dönem ve sonraki yıllarda obezite gelişiminde büyük etkisi vardır. Düzensizlik, obezitenin üçüncü önde gelen nedenidir. Araştırmalar, uyku eksikliğinin obezite  riskini 2 kat artırdığını bulmuştur. Uyku düzenleri ayrıca vücut tarafından salınan hormon seviyelerini de etkiler.

Obezite Diyeti

Obeziteyi tedavi etmenin en doğal ve gerekli yolu sağlıklı obezite diyet programları ile kilo vermektir. Obezite diyetine cevap olarak doğru bir diyet programı uygulamak, kilo vermenin en popüler ve en sağlıklı yoludur. Hem vücut sağlığı hem de fazla vücut yağının yakılması için önemlidir. Yeterli besin alımı, sürekli kilo kaybı için önemli bir yapı taşıdır. Kısa süreli meyve veya sebze sularından oluşan detoks planları da etkili olabilir. Ancak bu detoks planlarının vücut sağlığını korumak ve kilo vermeyi sürdürmek için kullanıldığı gün sayısına dikkat edilmelidir. Sıvı detoks planı olan bir detoks yerine tek öğünde detoks içeceklerini içeren programları kullanmak daha sağlıklıdır. Davranış değişikliği obezite tedavi yöntemlerinde ikinci basamaktır, değişim tedavinin kalıcılığında en önemli faktörlerden biridir. Amaç, kişinin yaşam tarzını değiştirmek, aşırı yeme eğiliminin nedenlerini belirlemek ve bu kötü alışkanlıkları değiştirmektir. Kötü beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, verilen kiloların geri alınmamasını sağlar. Aynı zamanda kişi kendini gözlemleme ve yediği besine daha fazla dikkat etme fırsatı bulur. Obezite tedavisinde cerrahi yöntem üçüncü sırada yer almaktadır. Günümüzde cerrahi yöntem yaygın olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Obezite tedavisi için çeşitli diyet planları denenip sonuç alınamayan bu yöntem son çare olarak tercih edilmelidir. İlaç tedavisi obezite tedavisinde dördüncü sırada yer almaktadır. Sosyal medyanın yaygın kullanımı ve bilgiye kolay erişimin hem avantajları hem de dezavantajları olabilir. Bunun en bariz örneği, diyet hapları ve diyet çayları adı altında satılan ürünlerin kullanımının artmasıdır. Bilinçsiz kullanılan çaylar ve ilaçlar başta böbrekler olmak üzere birçok organa zarar verebilir. Kalp çarpıntısı, kalp krizi, yüksek tansiyon gibi olumsuz sağlık sorunları gözlemlenebilir. Bu sağlık sorunları da ölüme neden olabilir. Bu nedenle dengeli ve doğru ilaç kullanımına özen gösterilmelidir.