VM Medical Park Maltepe Hastanesi

Hangi Kanser Öldürmez?

‘Kanser iyileşir mi? Kanser tedavisi var mı?’ gibi sorulara sıklıkla rastlıyoruz. Bilindiği üzere kanser çağın en tehlikeli hastalıkları arasında yer alıyor. Kanser türleri için henüz tam bir tedavi bulunmamış olması insanlarda korku uyandırıyor. Bazı kanser türleri sinsi ve hızlı bir şekilde ilerlerken bazı kanser türleri erken evrelerde teşhis edilebildiği için tedavisi gerçekleştirilebiliyor. 200’ün üzerinde farklı kanser türünün olması beraberinde hangi kanser iyileşir, hangi kanser öldürmez gibi soruları da gündeme getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından her bir kanser türü için kapsamlı araştırmalar yapılıyor. En tehlikeli ve ölümcül sınıfta yer alan kanser türleriyle birlikte 5 yıllık sağkalım oranları en yüksek olan kanser türleri yapılan bu araştırmalar ile tespit ediliyor. Hangi kanser öldürmez sorusu için sağkalım oranları en yüksek olan kanser türleri şöyle sıralanıyor;

  • Meme kanseri
  • Prostat kanseri
  • Rahim ağzı kanseri
  • Tiroid kanseri
  • Testis kanseri
  • Cilt kanseri
  • Hodgkin lenfoma

Belirtilen bu kanser türleri kanser tedavisine olumlu yanıt veren hastalıklardır. Özellikle erken dönemde saptanan kanser türleri doğru tedavi sürecinin ardından yüksek oranlarda iyileşme potansiyeline sahiptir.

Kanser İyileşir Mi?

İnsan vücudu hücrelerden oluşmaktadır. Ve hücrelerin vücudun belirli kısımlarında kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla kanser hastalığı ortaya çıkmaktadır. Vücudun belirli bir bölgesinde başlayan kanser hastalığı tespit edilemediğinde hızla yayılarak diğer bölgelere sıçrayabilmektedir. Bu tür bir durumda kanser hastalığı hem tespit edildiği organ hem de çevredeki doku ve organlar için ciddi bir etkiye sahip olabilmektedir.

Ancak gelişen teknoloji ve tıbbi tedavi uygulamaları sayesinde kanser hastalığının tamamen iyileşme ihtimali bulunmaktadır. Özellikle erken dönemlerde teşhis edilen kanser hastalıklarının iyileşme oranı %90 gibi bir değer de seyretmektedir. Bu da hem hastalara hem de onkoloji alanında çalışan profesyonel sağlık personellerine güçlü bir umut ışığı demektir.

Bir kanser hastalığının tamamen iyileşebilmesi için kanser türü ve kanser evresi bu süreçte önemli bir etkiye sahiptir. Bunlarla birlikte bazı faktörler kanser tedavisinde başarılı olasılığını ciddi düzeyde etkilemektedir.

Başarılı bir kanser tedavisi ile kanserin tüm belirtileri ve bulguları vücuttan temizlenmektedir. Ve bu iyileşme tıp dilinde remisyon olarak adlandırılmaktadır. Bazı kanser türleri remisyon dan yıllar sonra tekrar nüksedebilmektedir. Bu nedenle kanser tedavisinin ardından remisyon gerçekleşiyorsa 5 yıllık sağkalım oranı istatistiki bir tarım olarak baz alınmaktadır. 5 yıllık sağ kalım oranı kanser tanısının ardından 5 yıl hayatta kalabilen kişilerin yüzdesini göstermektedir. Ve bu listede yer alan kanser türleri öldürmeyen kanserler olarak nitelendirilmektedir.

Kanser Önlenebilir Mi?

Kanser hastalığının henüz belirlenmiş kesin bir belirtisi veya tedavisi yoktur. Yine de günümüz şartlarında bilim ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte kanser tanısı koymak ve kanser evrelerini belirlemek eskiye nazaran daha kolaydır. Yapılan yoğun laboratuvar ve görüntüleme testleri ile birlikte kanser türü ve kanserin hangi evrede olduğu tespit edilebilmektedir. Ve bu tespitler kanser tedavisi sürecinde hayati bir öneme sahiptir.

Bununla birlikte bireyler için en önemli noktalardan bir değeri de kanserden korunma yollarıdır. Her ne kadar kanserin sebepleri net olarak bilinmiyor olsa da risk faktörleri belirlenmiştir. Ve bu risk faktörlerine dikkat edilerek kaliteli bir yaşam kurabilen bireylerde kanser görülme oranları daha düşük seyretmektedir.

Kanser hastalığının yaklaşık olarak 200 farklı türü bulunmaktadır. Her bir kanser türünün ortaya çıkışı, bu kansere neden olan faktörler, kanserin seyri ve kanser tedavisi farklı şekilde gelişmektedir. Dolayısıyla bu süreçte toplumun kanserden korunma konusunda bilinçlenmesi büyük bir öneme sahiptir.

Uzman tavsiyelerine bakıldığında kanser hastalığı insanlar için bir kader olarak kabul edilmemelidir. Her zaman kanserden korunma stratejileri ve erken tanı süreci için bilgi sahibi olmak gerekecektir. Çünkü kanser türlerini tanıdığınızda, risk faktörlerini bildiğinizde ve erken tanı süreci için belirli aralıklarda bazı tetkiklerden geçtiğinizde kanser önlenebilir bir hastalık olarak değerlendirilmektedir.

Kanserden Korunmak

Yapılan araştırmalara bakıldığında kanserin %30-%50 oranında önlenebileceğini tespit edilmiştir. Bunun için risk faktörlerinden kaçınmak büyük bir öneme sahiptir. Kanserden korunmak için uzmanlar tarafından yapılan uyarılara dikkat etmelisiniz. Bu uyarılar doğrultusunda kendinize uygun bir yaşam tarzı belirlemelisiniz. Çünkü kansere neden olan önemli risk faktörlerinin değişmesi ve bunların önlenmesi kanser yükünü önemli ölçüde azaltmaktadır.