VM Medical Park Maltepe Hastanesi

Kanser Hastası Nasıl İyileşir?

İnsan vücudunun temel yapı taşları hücrelerdir. Ve kanser hastalığı hücrelerde meydana gelmektedir. Genel şekliyle bakıldığında vücuttaki normal hücreler kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünde kanser hastalığı ortaya çıkmaktadır. Yaklaşık olarak 200 farklı kanser türü bulunmaktadır. Her bir kanser türü için kanserin evresine ve bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı kanser tedavisi uygulamaları geliştirilmektedir.

İnsan vücudunda milyarlarca farklı hücre türü bulunmaktadır. Bu hücrelerin olması gerektiği şekilde gelişebilmesi ve davranmasını sağlayan özel genler yer almaktadır. Bu genler hasar gördüğünde hücreler hızla çoğalabilmekte ve anormal şekilde büyüyebilmektedir. İşte bu tür durumlarda anormal hücre büyümesi kanser hastalığına dönüşmektedir. Ve sağlıklı hücrelerin yerine kanser hücreleri aldığında, bu düzensizliğin yaşandığı organ artık düzgün bir şekilde çalışmayacaktır. Bir an önce kanser tedavi yöntemleriyle tedavi sürecinin başlaması ve kanserli hücrelerin vücuttan temizlenmesi gerekmektedir.

Her geçen gün daha yaygın bir şekilde karşılaşılan kanser ve tümörlerin incelenmesi onkoloji birimi tarafından gerçekleştirilmektedir. Kanser teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan hekimlere onkolog adı verilmektedir. Ve bir kanser hastasının iyileşme süreci onkologlar tarafından uygulanan tedavilere bağlı olarak değişmektedir.

Kanser Tedavisi

Kanser tedavisi denildiğinde uygulanan farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Çoğunlukla kullanılan kanser tedavisi yöntemleri;

  • Cerrahi yöntemler
  • Kemoterapi uygulamaları
  • Radyoterapi uygulamaları

olarak belirlenmiştir. Bu tedavi yöntemleriyle birlikte hormon tedavileri, biyolojik tedavi yöntemleri ve hedefe yönelik tedaviler de hekimlerin kararına bağlı olarak uygulanabilmektedir. 

Aynı zamanda kanser tedavisi multidisipliner bir tedavi olarak değerlendirilmektedir. Bu tedavi sürecinde onkologlar ile birlikte patolog, radyolog, genetik uzmanı, palyatif bakım uzmanı ve onkoloji hemşiresi gibi uzmanlık alanı içeren güçlü ve geniş bir ekip işidir.

Kanser Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kanser hastalığı insanların bağışıklık yani immün sistemini yanıltabilen hastalıklardır. Dolayısıyla çoğu kez insan yaşamını tehdit eden bu hastalıkları insan vücudu kendi başına yenememektedir. Kanser hastalığının tedavisi için mutlaka hedef odaklı bir tedavi sürecine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bir kanser türünün tedavi edilebilmesi için belirli bazı kriterler büyük önem taşımaktadır. Bu kriterlerden en önemlisi hastalığın teşhis edildiği kanser evresidir. Tüm kanser türlerinde erken teşhis tedavi sürecini büyük ölçüde etkilemektedir. Erkenden teşhis edilen kanserler daha verimli bir şekilde tedavi edilebilmekte ve erken teşhis aşamasında insan vücudu kanser tedavisine daha olumlu yanıtlar verebilmektedir. 

Kanser hastalığının teşhis edildiği evre kanser tedavi yöntemi açısından da büyük önem taşımaktadır. Çoğunlukla erken dönemde teşhis edilen kanser türleri yapılan cerrahi operasyonlar ile temizlenerek tamamen ortadan kalkabilmektedir. Bu nedenle uzman hekimlerin en önemli uyarısı her zaman belirli aralıklarda bazı tarama testlerini yaptırmak ve eğer varsa kanser şüphesini erkenden teşhis etmektir.

İleri evrelerde teşhis edilen kanser hastalığı tedavisi için radyoterapi ve kemoterapi uygulamalarından destek alınmaktadır. Çoğunlukla ileri evrelerde kanserli hücrelerin cerrahi yöntemler ile temizlenmesi mümkün olmamaktadır. Bu aşamada uzman hekimler tarafından kemoterapi tedavisi önerilmektedir.

Kemoterapi uygulaması tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durdurmak amacıyla yapılmaktadır. Aynı zamanda bazı hastalarda kanserli hücreler cerrahi operasyonla temizlendikten sonra tekrar nüks etmemesi için kemoterapi desteği sağlanmaktadır. Kanser hastaları için kemoterapi uygulamasının yeterli kalmadığı durumlarda yüksek dozajda kemoterapi ve bunun ardından kök hücre nakli gerekli olabilmektedir.

Kanser tedavisi sürecinde kemoterapi uygulamalarında bu uygulamaya özel ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların kullanım amacı kanserli hücreleri yok etmektir. Ve aynı zamanda tümörleri küçültmeye yardımcı olmaktadır. Bu ilaçların kullanımı nedeniyle kemoterapinin yan etkileri bazı hastalarda şiddetli düzeyde seyreden bilmektedir.

Kanser Teşhis ve Tedavisi

Kanser tedavisi kesin olarak koyulan kanser teşhisinin ardından başlayan bir süreçtir. Bir kanser hastalığı belirli bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. Ve bu belirtilerin sonucunda yapılan bazı kapsamlı test ve görüntüleme çalışmalarının ardından teşhis konulmaktadır. Koyulan kanser teşhisi aşamasında aynı zamanda kanser evrelemesi gerçekleştirilmektedir. Kanser evrelemesi kanser hastalığının anatomik boyutunu ve kanserin hangi evrede olduğunu belirlemektedir. 

Kanser teşhisinin koyulması ve kanser evresinin tespit edilmesinin ardından kanserin türüne ve aşamasına göre kişiye özel bir tedavi süreci başlamaktadır. Bu tedavi sürecinde aynı zamanda kişinin genel sağlık durumu, mevcut hastalıkları ve yaş kriteri büyük önem taşımaktadır.